NAVO-baas: "De Hoop Scheffer geschikt"

Het kabinet nam gisteren met een koninklijk lintje en een lunch in intiem gezelschap officieel afscheid van Lord Robertson, de secretaris-generaal van de NAVO. Robertson liet na afloop van de maaltijd weten dat hij minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken een geschikte opvolger zou vinden. Officieel is er echter geen Nederlandse belangstelling voor de vacature. "Als hij kandidaat wordt, zou hij een goede secretaris-generaal zijn," aldus Robertson, die gisteren van de koningin het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau ontving.

Tijdens de lunch zelf is de NAVO-vacature niet besproken. Woordvoerders van de kabinetsleden die met Robertson aan tafel zaten, melden allemaal dat er over koetjes en kalfjes gesproken werd. Bij de lunch waren naast premier Balkenende ook de ministers Kamp van Defensie en De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken aanwezig. "Zo'n afscheidslunch is een ceremoniële bijeenkomst. Dan wordt er meestal niet over iets inhoudelijks gesproken," aldus de woordvoerder van Kamp.

Kandidatuur wordt geheimgehouden

Het is gewoonte om dat soort vacatures niet groepsgewijs te bespreken. Dat gebeurt alleen via gesprekken onder vier ogen en telefoontjes tussen premiers en ministers onderling. De Hoop Scheffer zelf antwoordt op alle vragen over zijn kandidatuur dat hij geen gegadigde is. Kandidaten voor zo'n functie maken zich meestal niet van tevoren bekend, uit angst voor een afgang als ze het niet worden. Op de vraag of De Hoop Scheffer een baan als secretaris-generaal van de NAVO wel ziet zitten, geeft hij geen antwoord.

Andere mensen die als kandidaten worden genoemd zijn de Poolse president Kwasniewski en de Portugese Eurocommissaris Vittorino. Polen heeft dit weekend nog laten weten dat haar president geen officiële kandidaat is. De enige die tot nu toe openlijk voor zijn kandidaatschap uitkomt, is de Canadese minister van Financiën Manley. Hij spot met het internationale gebruik om jezelf niet in de schijnwerpers te plaatsen.