Geleerden ontwikkelen nulpuntsenergiebron

Verschillende teams astrofysici gaan samen een manier ontwikkelen om nulpuntsenergie (zero point energy) af te tappen uit het constante bubbelende veld van elektromagnetische energie. Met deze energie zou het mogelijk zijn voorbij ons zonnestelsel te kunnen reizen. Dit schrijft de krant The Guardian.

Kwantum fysici zeggen dat alle ruimte, zelfs het vacuum in de ruimte een contstant bubbelend veld van elektromagnetische energie bevat, zogenaamde kwantum schommelingen (quantum fluctuations) die door "virtuele" fotonen in en uit de ruimtetijd continuïteit (spacetime continuüm) springen. Nulpuntsenergie heet zo omdat de energie blijft bestaan op 0 Kelvin (-273C). Op dat punt zijn de atoombewegingen die warmte energie afgeven het traagst.

Dr. John Wheeler en Richard Feynman hebben berekend dat er in één gloeilamp genoeg energie zit om alle oceanen van de wereld te koken. Verschillende wetenschapsteams zijn bezig een manier te ontwikkelen om de energie af te tappen.

Onderzoekers hebben berekend dat er een intrigerend verband is tussen nulpuntsenergie, inertia en zwaartekracht. De druk die men voelt als men haakse bochten neemt wordt veroorzaakt door nulpunts energie schommelingen (zero point energy fluctuations). Men onderzoekt hoe je nulpuntsenergie kunt manipuleren om de druk die bij haakse bochten ontstaat te kunnen dempen met g-kracht dempers (inertial dampers). Met deze toepassing kan men in vliegtuigen zitten die onwaarschijnlijk abrupte en haakse bewegingen kunnen maken, zonder dat men hier binnenin iets van merkt.

Momenteel wordt er veelal op theoretisch niveau onderzoek gepleegd, maar een doorbraak kan onbeperkte energie opleveren in de toekomst, en een doorbraak in ruimtevaart en transportmogelijkheden.