LPF geschokt door vonnis

De Tweede Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) vindt de uitspraak in het hoger beroep tegen Volkert van der Graaf ''een levensgevaarlijk vonnis''. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans noemt het verontrustend als dit de straf is ''voor het om zeep brengen van de democratie". Eerdmans vreest voor het recht op vrije meningsuiting: ''Politici kunnen niet meer zeggen wat ze willen, waardoor we weer wegzakken in het moeras van gematigde opinies."

Volkert van der Graaf zelf verliet onder politiebegeleiding glimlachend het gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Aanhangers van Pim Fortuyn trakteerden hem en de rechters op een flink aantal scheldwoorden.

De broer van Pim Fortuyn, Marten, zei goed te kunnen leven met het vonnis: "Die 18 jaar staat stevig, het had ook lager kunnen uitvallen. Het hof heeft helder overwogen wat deze man allemaal heeft misdaan. De uitspraak is een goed signaal naar andere idioten die zich zoiets in het hoofd zouden willen halen".
De advocaat van de familie Fortuyn, Theo Hiddema, noemt het vonnis "heel curieus". In tegenstelling tot de rechtbank, heeft het Hof alle feiten bewezen verklaard, maar is ze tot een even hoge straf is gekomen, aldus Hiddema. Ook de motivatie van het hof is "zwaarder" dan die van de rechtbank. "Dan kun je zeggen dat Van der Graaf er bij het hof met een lichtere straf af is gekomen." Hij gaat ervan uit dat Van der Graaf beroep in cassatie zal instellen.

De advocaten van Volkert van der Graaf, Britta Böhler en Stijn Franken, zijn niet ontevreden over de uitspraak. "De straf is niet hoger uitgevallen en het hof heeft een aantal van onze verweren gehonoreerd", aldus Böhler. Of de advocaten cassatie aantekenen weten ze nog niet.

De 18 jaar die Van der Graaf heeft gekregen komt feitelijk neer op 12 jaar effectieve celstraf. Daar gaat zijn voorarrest van ruim één jaar vanaf. Dit betekent dat Van der Graaf in mei 2014 op vrije voeten komt. In principe heeft hij anderhalf jaar daarvoor al recht op proefverlof, maar dat besluit ligt (dan) bij justitie.