"Uitwisseldienstengebruikers kopen meer CD's"

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende vertaald te melden:

In tegenstelling tot de resultaten uit een eerder gehouden onderzoek kopen, volgens een studie van een Brits onderzoeksbureau, internetgebruikers die illegaal muziek downloaden juist in toenemende mate cd's.

Het onderzoek gaat in tegen het standpunt van de muziekindustrie dat illegaal downloaden de oorzaak is van de teruggang in de verkoop van cd's. Die is vorig jaar met vijf procent gedaald.

Uit het onderzoek door Music Programming Ltd. (MPL) blijkt dat 87 procent van de ondervraagde personen albums heeft gekocht naar aanleiding van het horen van gedownloade nummers. Daarentegen is de verkoop van cd-singles zeer negatief beïnvloed door het downloaden van muziek op internet. Zo blijkt uit het onderzoek dat 13 procent van de 500 ondervraagde personen de single heeft gekocht van een nummer dat zij reeds via internet hadden gedownload.

De Britse muziekindustrie zegt in een reactie dat de onderzoeksresultaten een kern van waarheid bevatten, maar volgens haar is niet onomstotelijk bewezen dat het downloaden van muziek automatisch een stijging van de albumverkopen betekent. Nog steeds wordt geprobeerd om internetgebruikers ervan te overtuigen muziek te downloaden van sites die royalties afdragen aan de betreffende artiesten.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 41 procent van de ondervraagden zichzelf beschouwt als 'heavy downloader' (meer dan 100 nummers), maar dat een derde van deze groep méér albums koopt dan een jaar geleden. MPL concludeert verder dat de muziekindustrie het internet moet zien als een promotiekanaal voor artiesten, omdat veel mensen het internet gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken.