Politie zwicht voor intimidatie

De politie buigt vaker dan men toegeeft voor bedreiging en intimidatie door verdachten. Soms worden zaken bewust opgegeven door de leiding van korpsen om hun agenten te beschermen. Dat blijkt uit diverse gesprekken tussen vertegenwoordigers van politie en Justitie en het Limburgs Dagblad.

Er zijn geen cijfers bekend om dit te bewijzen, maar intimidatie door criminelen is volgens hoge functionarissen bij de politie geen uitzondering. Er zijn zaken bekend waar rechercheurs gevolgd worden, en, vooral 's nachts, op straat of over de telefoon allerlei bedreigingen te horen krijgen. Eén rechercheur verklaarde altijd een pistool bij zich te hebben, uit angst voor criminelen die wraak willen. "Ik heb genoeg figuren voor jaren weggestopt die hebben gedreigd dat ze ooit de rekening komen vereffenen."

Ook bij Justitie vinden bedreigingen plaats. Rechters en officieren van Justitie zien vaak hoe verdachten of mensen op de publieke tribune gebaren maken als het doorsnijden van iemands keel of het afvuren van een wapen. "Het gebeurt. We houden het niet bij, maar als we ervan horen, nemen we meteen actie richting de dader," aldus commissaris M. Christophe van politiekorps Amsterdam-Amstelland.

Afgelopen februari was er sprake van een serieuze bedreiging aan het adres van een Maastrichtse rechter, die daarna politiebeveiliging kreeg. De man kreeg 's avonds thuis telefoon. "Iemand meldde dat er in een bepaalde groepering een halve kilo coke was geboden om mij dood te schieten. Dat komt dus neer op het inschakelen van een huurmoordenaar."

Af en toe ziet de politie zich gedwongen om een zaak te laten lopen, met het oog op de veiligheid van hun agenten. Henk Jansen, projectleider van het landelijk bureau recherche, geeft een voorbeeld: "Bij een infiltratie op een woonwagenkamp in Dordrecht wilde een advocaat een hele sectie leden van een observatieteam op de zitting laten verschijnen. Zoiets weigeren we. Dan verklaart de rechter onze zaak maar niet-ontvankelijk."

R. Keijdener, woordvoerder van de politie Limburg-Zuid, ontkent dat er onderzoeken gestopt worden vanwege bedreigingen. Hij herinnert zich ook geen ernstige bedreigingen van politiemensen in zijn omgeving. Woordvoerster A. van Mersbergen van de politie Limburg-Noord zegt hetzelfde. "Wel kan in zo'n geval iemand anders op een bende afgestuurd worden."