Gen dat 'onsterfelijk' maakt

Snuggs herschreef voor ons via de newssubmit het volgende te bericht:

Een sleutelgen dat embryonale stamcellen in een staat van constante jeugd en onsterfelijkheid houdt, is gedefinieerd. Deze ontdekking kan er voor zorgen dat in de toekomst geen embryo's meer moeten vernietigd worden voor het testen van nieuwe medische behandelingen.

ESC's (Embryonale Stam Cellen) zijn vrij uniek omdat ze in staat zijn te fungeren als gelijk welke lichaamscellen. Ze zijn van onschatbare waarde bij het behandelen van beschadigde of zieke organen. Tot op heden wisten wetenschappers niet hoe deze stamcellen zichzelf vernieuwden en hoe ze zichzelf ontwikkelden tot een nieuw soort cel.

Een gen dat gevonden werd in de ESC's van een muis en in sommige menselijke equivalenten, blijkt een "master-gen" te zijn dat de andere cellen ertoe aanzet om zich eindeloos te vermenigvuldigen en toch hun eigenheid te bewaren. Wetenschappers hebben deze gen de naam "Nanog" gegeven, naar het mythische land "Tir nan Og", waarvan de inwoners de eeuwige jeugd bezaten.

Wetenschappers hopen met deze ontdekking ESC's te kunnen maken in laboratoria waarbij een grote stap gezet zou zijn in de behandeling van aandoeningen waarbij organen zwaar beschadigd worden.