Minder moorden in Nederland

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Het Openbare Ministerie meldt dat het aantal gevallen van moord en doodslag daalt vanaf 1998. Vorig jaar werden er 204 moorden gepleegd. In 1997 waren dat er nog 283. Ongeveer 1 op de 5 daders wordt niet gepakt. De gemiddelde gevangenisstraf voor een moord bedraagt 8,5 jaar.

De journalist G. Leistra van Elsevier en onderzoeker P. Nieuwbeerta van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) verzamelden al vanaf 1992 gegevens over moord en doodslag in ons land. De cijfers hierover zijn nu te vinden in hun boek 'Tien jaar moord en doodslag'.

Het tweetal telde tussen 1992 en 2001 precies 2549 gevallen van moord en doodslag. In bijna 500 (eenvijfde) van de zaken werd de dader nooit gepakt. Auteur Leistra vindt de daling van de afgelopen vijf jaar opvallend. "Na iedere liquidatie roept iedereen dat er steeds meer moorden worden gepleegd. Dat is dus niet waar", zegt Leistra.

Vooral het aantal moorden in het criminele circuit is gedaald. Volgens Leistra zou dit te maken kunnen hebben met de opmerkelijke afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld.