Dreigement met loonmaatregel valt slecht

CDA-minister De Geus van Sociale zaken heeft gisteren geopperd dat het Kabinet desnoods een loonmaatregel zal treffen als de werkgevers en de bonden geen afspraken kunnen maken over loonmatiging in het bedrijfsleven.

Een loonmaatregel betekent dat het kabinet de loonstijging wettelijk vastlegt op 0% of een heel laag percentage. Alles en iedereen, dus ook het bedrijfsleven, moeten zich daaraan houden. De loonmaatregel wordt haast nooit gebruikt - voor het laatst in de jaren 70 van de vorige eeuw - en wordt eigenlijk gezien als uiterste noodmaatregel in zeer slechte economische tijden.

CNV-voorman Terpstra reageerde gisteren woedend op de uitlating van De Geus en zei dat de minister het overleg "dood slaat". Volgens Terpstra is een sociaal akkoord niet in zicht "als De Geus het overleg blijft frustreren". Niet alleen Terpstra liet zich gisteren negatief uit over de woorden van De Geus, tal van prominenten lieten weten hier 'niets in te zien'.

Minister De Geus denkt zelf overigens niet dat het tot een loonmaatregel zal komen. Hij gaat ervan uit dat het voorbeeld van loonmatiging voor het overheidspersoneel zal worden gevolgd door het bedrijfsleven.

Premier Balkenende poogde gisteren de ontstane ophef weg te nemen. Volgens hem overweegt het Kabinet geen loonmaatregel.