Brit reist te voet naar Noordpool

Palmbeach had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pen hadow, een 41-jarige Brit, is als eerste mens alleen naar de Noordpool gelopen. Wat zijn tocht vooral bijzonder maakte was dat hij in tegenstelling tot andere avonturiers geen gebruik van tussentijdse voedselvoorziening, benzine en bijzondere hulpmiddelen.

Overigens probeerde Hadows al twee keer eerder de Noordpool te bereiken. Zijn derde poging mocht hij na een tocht van 764 kilometer vanaf Ward Hunt Island aan de Canadese zijde van de Noordpool geslaagd noemen. Hij deed er, lopend en kruipend, 64 dagen over, een dag minder dan het doel dat hij zich had gesteld.

Tijdens zijn barre tocht moest Hadow het zien vol te houden bij temperaturen die tot ver onder nul reikten. Het dieptepunt van de temperaturen die hij moest trotseren was 45 graden onder nul. Toch kwam hij stukken met gesmolten ijs tegen, omdat de zon 24 uur per dag scheen. Het meest kritische moment was op 30 april, toen Hadow door dun ijs zakte en tot zijn oksels in het ijskoude water zonk. Daarbij verloor hij een van zijn ski's en liep hij bevriezingswonden op.

Op zijn tocht kwam de Brit ook menselijke voetsporen tegen. Eigen onderzoek leerde hem dat ze van hemzelf waren, wat bewees dat hij geruime tijd in een kring had rondgelopen. Uit angst voor ijsberen sliep hij altijd met een geladen geweer naast zich. Veel levende wezens heeft hij tijdens zijn tocht overigens niet gezien: een paar poolhazen, een zeehond en een sneeuwgors.