Marokko pakt 33 moslimradicalen op

Naar aanleiding van de vijf zelfmoordaanslagen in de Marokkaanse havenstad Casablanca heeft de politie 33 mensen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid. Het zou gaan om moslimfundamentalisten. Onder de arrestanten zouden aanhangers zijn van de radicale moslimgroep Djihad Salafiste.

Het dodenaantal van de zelfmoordaanslagen is inmiddels opgelopen tot 41, onder wie 14 daders; ongeveer 100 mensen raakten gewond, van wie aan aantal zeer ernstig. Onder de doden zijn zeker 3 Fransen, twee Spanjaarden en één Italiaan.

De aanslagen waren gericht tegen een Spaans cultureel centrum en enkele doelen van Joodse Marokkanen. In eerste instantie leek het er op dat ook het Belgische consulaat doelwit was. Het consulaat werd wel getroffen maar het doel lijkt een nabij gelegen Italiaans restaurant te zijn geweest, waarvan de Marokkaanse eigenaar van Joodse afkomst is.

Een woordvoerder van de Marokkaanse koning Mohammed sprak van ,,blind internationaal terrorisme'' dat achter de aanslagen zit. Hij zwoer dat de daders ,,zonder genade'' zullen worden gestraft.

Marokko staat bekend als een gematigd islamitisch land dat pro Westers is.