Wapeninspecteurs VS stoppen ermee

Het Amerikaanse team van wapeninspecteurs is bezig met het afronden van zijn activiteiten, bericht de Washington Post. Bewijs dat Saddam Hussein massavernietigingswapens produceerde of in bezit had, is niet gevonden.

Bij aanvang van hun inspecties hadden de inpecteurs het volste vertrouwen dat ze de honderden tonnen biologische en chemische middelen, alsmede raketten zouden aantreffen die Colin Powell in februari noemde bij zijn rede voor de VN-Veiligheidsraad. Dat vertrouwen brak toen de ene na de andere missie niets opleverde. "We denken niet meer dat we iets vinden", aldus enkele leden van het team.

De inspecteurs wijten de teleurstellende resultaten aan de vaak onjuiste informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten leverden, en aan het feit dat de plaatsen die onderzocht werden dikwijls al geplunderd bleken te zijn en soms zelfs in brand waren gestoken. Daarnaast uitten inspecteurs hun frustraties over het feit dat ze weinig effectief werden ingezet, en dat de operatie te langzaam verliep.

De vier teams richten zich nu op andere taken, zoals het onderzoek naar Iraakse undercover-activiteiten in het buitenland en diefstal van antieke voorwerpen. De jacht op massavernietigingswapens wordt op een laag pitje voortgezet door de nieuwe "Iraq Survey Group".

Met dank aan Jenga voor het vertalen en herschrijven van dit bericht!