Tijd loopt langzamer voor rokers die stoppen

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor mensen die snakken naar een sigaret lijkt de tijd veel langzamer te gaan. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die aantoont dat mensen die stoppen met roken een veranderd tijdsbeeld hebben.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat wanneer rokers hun gewoonte opgeven, hun gevoel van de tijd die verstrijkt met vijftig procent wordt verhoogd. Dit zou komen door onderliggende biologische processen, maar ook door psychologische en gedragsprocessen.

"Mensen die stoppen zijn snel geïrriteerd en zij denken dat de tijd langzamer verstrijkt dan die daadwerkelijk doet," aldus Laura Cousino Klein, een medisch psycholoog aan de Pennsylvania State Univerisity, die de studie leidde. Ze vergelijkt het gevoel met het wachten voor het stoplicht. "Het rode licht lijkt eeuwen te branden."

Tijdens het onderzoek werd aan 20 rokers en 22 niet-rokers gevraagd om de duur van een periode van 45 seconden te geven. Ze kregen de mededeling: "Binnen enkele ogenblikken ga ik 'start' zeggen en daarna zeg ik 'stop'. Vertel me hoeveel tijd je denkt dat er dan verstreken is."

De groepen hadden eerst een gelijk resultaat in de schattingen. Toen de groep rokers echter na een dag onthouding werd getest, schatten ze een veel langere verstreken tijd. Gemiddeld kwamen ze vijftig procent hoger uit.