Jorritsma pleit voor minderheidskabinet

Oud-minister Annemarie Jorritsma van de VVD vindt dat haar partij en het CDA een minderheidskabinet moeten gaan vormen. De VVD politica zei dit vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 3.

Coalities met ChristenUnie/SGP of D66 zijn volgens haar niet functioneel omdat daarbij flinke concessies moeten worden gedaan. De christelijke partijen willen tegemoetkomingen op immaterieel gebied en D66 een ,,bestuurlijke rimram'', zo zei Jorritsma.

Vorige week zei VVD-minister Remkes in het tv-programma Barend en van Dorp al dat zijn partij niet met de SGP moet gaan onderhandelen. Hij werd toen teruggefloten door VVD-leider Zalm, die zei dat Remkes voor zijn beurt gesproken had. Maar wie in het land zijn oor te luisteren legt bij de VVD achterban bespeurt enorm veel weerzin tegen een mogelijk samengaan met de fundamentalistische SGP.

Een minderheidskabinet van CDA en VVD is al eerder onderwerp van gesprek geweest. Het zou mogelijk kunnen zijn als de LPF daar zijn steun aan wil geven. Een paar maanden terug hield Mat Herben die optie nadrukkelijk open, maar onlangs zei voorzitter Ed Maas van de LPF in een kranteninterview het CDA en de VVD absoluut niet met een minderheidskabinet te willen helpen: ''Dan stemmen we met links mee''.