Politieke reacties op gebeuren Bagdad

Irak Inmiddels druppelen de politieke reacties over het gebeuren van vandaag in Bagdad binnen:

Nederland

Premier Balkenende zei dat de ontwikkelingen in Irak diepe indruk op hem hebben gemaakt. "Dit lijkt het moment waaropde Iraakse bevolking en de hele wereld met hen te lang heeft moeten wachten." Balkenende zei verder dat hij hoopt dat er nu een einde komt aan het lijden van het Iraakse volk.

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken noemde het neerhalen van het standbeeld van Saddam Hussein, op het centrale plein van Bagdad, een symbool voor het einde van een regime dat jarenlang zijn eigen volk heeft gemarteld. De minister zei ook dat hij zich realiseert dat de oorlog nog niet helemaal voorbij is en dat het winnen van vrede en stabiliteit nog een hele opgave zal zijn. Hij herhaalde dat hij vindt dat Nederland bereid moet zijn "onder de juiste voorwaarden" een bijdrage te leveren aan een stabilisatiemacht van blauwhelmen in Irak.

PvdA-leider Bos noemde de gebeurtenissen in Bagdad "de eerste stap op een lange weg naar de teruggave van de macht aan het volk, dat jarenlang gegijzeld is geweest door dictatuur''.

Egypte

De Egyptische president Hosni Mubara vindt dat de Irakezen zo snel mogelijk de regering van hun land ter hand moeten nemen. Hij zei in een reactie op de val van de Iraakse hoofdstad dat stabiliteit in het land vereist dat de zonen van Irak hun land snel zelf besturen.

Jordanië

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marwan Moasher, beklemtoonde dat het Iraakse volk zijn leiders moet kiezen. Hij waarschuwde dat uiteenvallen van het land ernstige consequenties zal hebben.

Duitsland

Bondskanselier Schröder heeft met instemming gereageerd op de gebeurtenissen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij voorziet nu een snel einde van de oorlog.Schröder zegde Duitse hulp toe bij de beveiliging en de wederopbouw van Irak in VN-verband.

Israël

Een medewerker van de Israëlische premier Sharon, Zalman Shoval, zei in een reactie op de ontwikkelingen in de Iraakse hoofdstad dat de Palestijnen zouden moeten leren van de val van het regime van Saddam Hussein. Shoval hoopt dat het terrorisme in de regio daardoor afneemt.

Amerika

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, reageerde verheugd op de successen in Bagdad. Maar er is nog veel te doen, waarschuwde hij. ''We weten bijvoorbeeld nog steeds niet wat er met Saddam Hussein, zijn zoons en de rest van de Iraakse leiders gebeurd is''.