Werknemers slachtoffer van pesterijen

Uit onderzoek van een Britse vacaturesite blijkt dat één op de zes werknemers het slachtoffer is van treiterijen van collega's via e-mail. De site deed onderzoek bij 3400 mensen.

Haatmail is vooral te vinden bij directiepersoneel; ruim een kwart zegt deze te ontvangen. Lager in de bedrijfshiërarchie hebben minder mensen last van deze pesterijen. Vijftien procent van de ondervraagde secretaressen zegt wel eens te worden gepest via e-mail. Slechts vier procent geeft toe andere collega's actief te treiteren. Bij de vacaturesite kwamen verschillende verklaringen van werknemers binnen. "Mijn baas stuurde me beledigingen en kleineerde me via e-mail", aldus een werknemer. Drie procent van de gevallen heeft wegens de continu voortdurende pesterijen ontslag genomen.

Directeur van de onderzoekssite, Ferrandino, verklaart dat de slechte economie en de druk op de arbeidsmarkt oorzaken zijn voor de toenemende haat onder collega's. "Maar het echte probleem is het medium zelf. Het is makkelijk om te vluchten in e-mail als de spanning oploopt, zonder stil te staan bij het effect dat het kan hebben . Het loont de moeite om een bericht rustig na te lezen voordat je het verstuurt."