Irakezen kiezen voor de aanval

E- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden leden van de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein, zijn van Bagdad op weg naar het zuiden van Irak. Hiermee lijkt het Irakese leger de opmars van de Amerikaans/Britse troepen te willen stoppen. De Republikeinse Garde is het best bewapende, best opgeleide en loyaalste onderdeel van de troepen die Saddam tot zijn beschikking heeft. De Garde is al dagenlang het doelwit van Amerikaanse en Britse bombardementen, maar lijkt desondanks onverminderd actief en zelfs bereid het offensief te kiezen.

Volgens bronnen is een contingent van 3.000 leden van Saddams elitetroepen op weg naar de stad Al-Kut. Ten zuiden van die stad zijn nog eens 2.000 man gesignaleerd. De troepen worden begeleid door 1.000 militaire voertuigen.

Basra

Bij de stad Basra in het zuiden van Irak hebben Britse militairen vannacht strijd geleverd met Iraakse troepen. Een grote colonne tanks en andere voertuigen die de stad wilde verlaten, werd vanuit de lucht bestookt. Ook werden er artilleriebeschietingen uitgevoerd. De colonne zou grotendeels zijn vernietigd.

Troepen van het reguliere Irakese leger verlieten de stad met ongeveer 120 voertuigen. Ze reden rechtstreeks op Britse posities af. Volgens journalisten ter plekke is er van de colonne weinig meer over. Veel tanks zijn vernietigd, een groot aantal staat in brand. Een journalist omschreef de troepenbeweging van de Irakezen als "zelfmoord".