Nederlandse imams preken tegen oorlog

Gisteren hebben de Nederlandse imams in hun vrijdaggebed in de moskeeën de aanval op Irak scherp veroordeeld. Onder meer in Amsterdam en Roosendaal riepen zij gelovige moslims op om vandaag te gaan demonstreren tegen de oorlog.

Imam M. Hulusi Unye van de Aya Sofia-moskee in Amsterdam hekelde tijdens het wekelijkse vrijdaggebed de motieven van de Verenigde Staten: ,,De aanval op Irak is de lust van een paar wapenhandelaars'', zo zei hij tegen zo'n 600 gelovigen. De geestelijke vindt de aanval op Irak op geen enkele manier gerechtvaardigd: ,,Het gaat de VS er niet om de barbaar Saddam weg te krijgen. Als dat hun bedoeling is, waarom deden ze dan niets toen Saddam duizenden onschuldige mensen vermoordde?''.

In Roosendaal werden Marokkaanse moskeegangers door imam Sharif aangespoord vandaag naar Amsterdam af te reizen: ,,Politiek is niet vaak het onderwerp van de preek, maar het leed van onze moslimbroeders -en zusters noopt ons tot het aan de kaak stellen van dit onrecht'', zo zei de imam. De preek werd zoals gewoonlijk afgesloten met een smeekbede gericht aan god. Deze keer werd gevraagd het Iraakse volk te ontzien en de Iraki's te behoeden voor het oorlogsgeweld.

Ook de belangrijkste imam van de Turkse islamitische organisatie Milli Görüs riep iedereen op om vandaag deel te nemen aan de grote vredesdemonstratie in Amsterdam.