Protestactie tegen komst AEL

Morgen zullen Joodse jongerenorganisaties demonstreren, bij de Universiteit van Amsterdam, tegen de haatcampagne die de Arabisch Europese Liga (AEL) volgens hen voert tegen de Nederlandse samenleving. Het protest valt samen met de komst van de oprichter van de AEL, Dyab Abou Jahjah, naar de universiteit. Hij gaat daar een lezing houden.

De actie van de joodse jongeren is het eerste officiële protest tegen de komst van de AEL naar Nederland. De organisatie van de demonstratie is in handen van het CiJO, de jongerenorganisatie van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Het CiJO verzet zich onder meer tegen de doelstelling van de AEL om de staat Israel in zijn geheel te ontmantelen. Ook tegen de radicale uitspraken van de AEL leider en andere AEL kopstukken is het protest gericht. Volgens het CiJO wekken die onbegrip, woede en aversie op. Zo liet de voorlopige Nederlandse AEL-NL leider, Jamal Jawad, zaterdag weten dat de AEL niet zal samenwerken met Gretta Duisenberg en gematigde joden, zoals Ander Joods Geluid: ,,Zij willen een oplossing met twee staten, wij niet. Israël moet verdwijnen. We zijn compromisloos.''

MDL

De AEL zelf gaat het comité Moslim Haat Nee, dat in het leven was geroepen door voorstanders van de partij, laten voortbestaan onder de naam Muslim Defense League (MDL). AEL-leden richtten dit comité op, om tegen de installatie van Ayaan Hirsi Ali als Kamerlid voor de VVD te demonstreren, zonder zich als lid van de AEL bekend te hoeven maken. De AEL was op dat moment nog niet klaar en de vrees bestond dat de media-aandacht als gevolg van een te vroegtijdig publiek optreden de verdere vorming van de organisatie zou kunnen bemoeilijken.

De Muslim Defense League zal in de toekomst het actievoerende orgaan van AEL-NL worden. ,,De MDL zal ook mensen die ons beledigen en stigmatiseren zoals Ayaan Hirsi Ali, eindeloos achtervolgen met juridische procedures'', aldus de Nederlandse AEL-leider Jawad.