Moskou gebruikte dodelijk gas bij einde gijzeling

Het gas dat Moskou vorig jaar gebruikte om de Tsjetsjenen uit te schakelen die in een theater ruim 800 mensen gijzelden, bestond uit het narcosegas fentanyl waar ftoratan, beter bekend als halothaan, aan toegevoegd was. Die tweede stof is bij een hoge dosering dodelijk. Dit blijkt uit uitspraken van wetenschappers in het IKON-programma Factor.

De Russische regering heeft eerder alleen het gebruik van fentanyl toegegeven. Dat gas is echter niet dodelijk.

Volgens de Russische wetenschapper Feodorov is het slaapmiddel fentanyl gebruikt om de werking van halothaan verlengen. "Halothaan heeft de mensen uitgeschakeld en door fentanyl zijn ze erin gebleven", aldus Feodorov.

De vondst van halothaan is bevestigd door de Duitse toxicoloog Zilker, die sporen van de gevaarlijke stof aantrof bij twee ex-gijzelaars. Hij had bij hen nog de mogelijkheid om een tegengif toe te dienen, waardoor de twee in leven bleven. Volgens Zikler had het dodenaantal in Moskou veel lager kunnen uitvallen als het tegengif daar ook was gebruikt.

Het dodelijk gassenmengsel is gebruikt door Moskou nadat Tsjetsjeense terroristen ruim 800 mensen gijzelden in een Moskous theater. 129 Gijzelaars kwamen, mede door de gebrekkige eerste hulp, om het leven.