Mogelijk 1100 doden bij pokkenvaccinatie

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er kunnen 1100 mensen overlijden, als de gehele Nederlandse bevolking wordt ingeënt tegen pokken, als gevolg van ernstige bijwerkingen van het vaccin. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit slechtst mogelijke scenario zaterdag bevestigd.

Het ministerie gaat zelf echter uit van mogelijk tussen de zestig en honderd doden bij een massavaccinatie. Het ministerie is overigens tegenstander van een massavaccinatie tegen pokken.

Het aantal mensen dat zal overlijden als gevolg van massavaccinatie is zo onduidelijk omdat het pokkenvirus al ongeveer 25 jaar niet meer voorkomt in Nederland. Het oude vaccin van de 'Kopenhagen-stam' eist bij grote populaties maximaal zeventig dodelijke slachtoffers op één miljoen mensen, wat op de Nederlandse bevolking uitkomt op ruim 1100 doden. Het ministerie gaat uit van vier tot zes doden per één miljoen mensen voor het nieuwe vaccin, wat neerkomt op een totaal van tussen de zestig en honderd.

Het departement bevestigt dat het RIVM de maximale slachtofferaantallen van het oude vaccin kent en de bezorgdheid van sommige virologen in Nederland deelt.

De GGD Nederland heeft al een conceptdraaiboek voor een massavaccinatie bij een terroristische aanslag al klaarliggen. Het ministerie van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend dat het extra medicijnen inkoopt die de schadelijke bijwerkingen van het pokkenvirus kunnen onderdrukken.

Massavaccinatie is pas aan de orde als er een pokkenepidemie zou uitbreken. Het vorige kabinet heeft in verband met mogelijke bioterroristische aanslagen alvast 20 miljoen pokkenvaccins op voorraad. Pokken is een uiterst besmettelijk en gevaarlijk virus.