Steeds meer kopieerbeveiligingen

De ICT-nieuwssite Webwereld schrijft dat steeds meer bedrijven zich bezig gaan houden met het maken van anti-kopieertechnieken voor cd's en dvd's. Microsoft denkt zelfs dé oplossing te hebben bedacht.

Microsoft kondigde dit weekend de komst van zogeheten digital rights management-software (drm) aan. Hiermee kan de muziekindustrie hun schijfjes beschermen tegen ongewenst kopiëren.

In Nederland worden op dit moment 4 verschillende technieken gebruikt die het kopiëren van muziek-cd's moeten tegengaan: Key2audio, Doc.loc, Cactus Data Shield en Safeaudio. De gebruikte techniek verschilt hierbij enigszins. Zo zijn de eerste twee helemaal niet afspeelbaar op een computer.

De door Microsoft ontwikkelde oplossing werkt iets anders. Platen- of filmmaatschappijen kunnen hiermee muziek in verschillende lagen op een cd of dvd aanbrengen. Met de ene laag, bedoeld voor de huiskamerstereo, is niets bijzonders aan de hand, terwijl de muziekbranche de 'pc-laag' beperkingen kan opleggen. Hierdoor zou de schijf niet via een computer kunnen worden gekopieerd.