Japanse premier bezoekt omstreden monument

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vandaag het omstreden Yasukuni-monument bezocht. Met het monument worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar staat voor velen in binnen- en buitenland als symbool voor het militaristische verleden van Japan. Het is de derde keer, sinds Koizumi regeringsleider werd, dat de premier het monument bezocht.

In 1978 werd bij het monument de stoffelijke overschotten bijgezet van veertien personen, die na 1945 voor oorlogsmisdaden zijn geëxecuteerd. Koizumi zei voor zijn bezoek het monument te willen bezoeken "met een nieuw gevoel van dankbaarheid over de vrede en met de gedachte dat wij nooit meer een oorlog moeten beginnen." Voor Koizumi's partij, de LDP, is de steun van veteranen erg belangrijk.

Koizumi bezocht het gedenkteken voor het eerst in 2001, twee dagen voor de herdenking van de Japanse overgave in augustus 1945. Zuid-Korea en China zijn fel tegen de bezoeken, omdat Japan beide landen tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet hield.