Energieuitbarstingen India blijven onverklaard

Al bijna twee maanden doen zich in Rajkot, India gebeurtenissen voor die uit een science-fiction film zouden kunnen komen: Onverklaarbare uitbarstingen van energie dat geen licht veroorzaakt, maar ramen laat rammelen, barsten in betonnen structuren veroorzaakt en vloertegels uit hun plek haalt.

Dit berichtten wij al eerder in dit bericht op de Frontpage. Hier zouden seismologen een onderzoek gaan starten.

De tests uitgevoerd door een team van seismologen van de Indian Meteorological Department zijn echter niet in staat gekomen om dit mysterie te ontrafelen.

Vandaag heeft het team een voorlopig rapport aan de directeur-generaal van meteorologie, H.V. Gupta overhandigd, maar zonder antwoorden.

"Het observatorium dat we in Rajkot opgezet hebben heeft geen definitieve conclusies gegeven", zegt Gupta. Het team heeft workstations opgezet om de uitbarstingen te monitoren, maar op 1 januari, toen opnieuw een mysterieuze "explosie" Rajkot op zijn grondvesten liet trillen, werd er geen significante data opgenomen.

Er zijn drie theorieën. De eerste verklaring zou zijn dat de "explosies" schokgolven zijn die veroorzaakt worden door gevechtsvliegtuigen die door de geluidsbarrière vliegen.

De Indian Air Force (IAF) echter weerlegt deze theorie. De IAF heeft een fighter squadron in Jamnagar, maar niet bij Rajkot. "Het wordt altijd gepland als een gevechtsvliegtuig door de geluidsbarrière gaat vliegen, en wordt nooit ondernomen boven bevolkte gebieden", zegt een senior IAF officier.

De tweede verklaring zou zijn dat "artillerie vuur" of mijnwerkzaamheden de oorzaak zouden zijn. De Rajkot autoriteiten nochtans zeggen dat er geen mijnwerkzaamheden of militaire activiteiten in de omgeving plaatsvinden.

De derde mogelijkheid die wordt geopperd is dat er sprake is van een zeldzame vorm van seismische activiteit. "Kort voor de verwoestende aardbeving in Bhuj werden er gelijksoortige uitbarstingen gerapporteerd vanuit Bhavnagar" beweert Santosh Mehta, een inwoner van Rajkot. Uit metingen konden er echter geen conclusies getrokken worden.