Crisis in LPF lijkt bezworen

Shaman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tweede-Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn lijkt erin te slagen de crisis onder controle te krijgen. Fractievoorzitter Wijnschenk wordt nu tóch door alle andere fractieleden gesteund, ondanks een eerdere aanvaring vandaag met Kamerlid Van As.

Ook de ministers van de LPF proberen hun conflicten bij te leggen. Met name de relatie tussen de ministers Bomhoff en Heinsbroek is moeizaam, maar de beide kopstukken zijn nu in Den Haag bijeen om hun problemen uit te praten.

Oppositie

Eerder vandaag dreigde de ruzies binnen de LPF ook de relatie tussen de oppositiepartijen en de regeringsfracties te verstoren. De fracties van CDA, LPF en VVD wilden namelijk geen steun te geven aan een motie van de oppositie, waarin premier Balkenende wordt gevraagd tekst en uitleg te geven over de gevolgen van de LPF-crisis voor het kabinet (VVD en CDA vinden het eigenlijk een interne zaak van de LPF). Deze weigering is zeer uitzonderlijk, en wekte dan ook de woede van de oppositie. De regeringspartijen gingen daarna alsnog overstag.

De Tweede Kamer krijgt nu dus alsnog een brief van de regering over de crisis. Minister-president Balkenende liet vandaag voor het eerst zijn irritatie merken over de crisis in de LPF. Afgemeten zei hij: "Men moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Groep De Jong

De van de LPF afgesplitste Kamerleden Winny de Jong en Cor Eberhard gaan als Groep De Jong verder in de Kamer. Ze hebben laten weten dat ze zich nog steeds gebonden achten aan het regeerakkoord.