''Pakistan nog lang geen democratie''

Ondanks het feit dat er op 10 oktober algemene verkiezingen worden gehouden in Pakistan, is en wordt het land nog lang geen democratie. Dat zei secretaris Peter Jacob van de Pakistaanse Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, een rooms-katholieke mensenrechtenorganisatie, vandaag.

Volgens Jacob ondervinden politieke partijen en burgers ernstige beperkingen bij de uitoefening van hun democratische rechten. Gewelddadige moslimextremisten daarentegen lijken vrij spel te hebben. Generaal Musharraf, die in 1999 de macht greep, heeft volgens Jacob niets gedaan om van Pakistan een moderne, seculiere staat te maken. ,,Hoewel hij alle macht in handen had, heeft hij niet eens het minste gedaan.''

Volgens Jacob hebben de Pakistaanse machthebbers zich onmachtig of onwillig getoond om gewelddadige moslimextremisten op te pakken. Jacob meent dat Pakistan zich binnen één week van terroristen kan ontdoen, indien ze dat wil.

In Pakistan is de christelijke minderheid afgelopen jaar vier keer het slachtoffer geworden van aanslagen. Vorige maand nog kwamen zeven mensen om bij een aanslag op het bureau van Jacobs organisatie in Karachi.