Kritiek op kritiek op kritiek bij de PvdA

wierdo6 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groepje kritische PvdA'ers, dat zich de Wekmanstichting noemt, heeft kritiek op de wijze waarop het PvdA-bestuur gisteren afstand nam van een uiterst kritisch rapport over de afgelopen verkiezingscampagne en de rol van lijsttrekker Ad Melkert daarin.

De top van de PvdA vindt dat er in het rapport te veel op de man wordt gespeeld. Ook Melkert zelf reageerde geïrriteerd.
In het rapport wordt de vloer aangeveegd met de manier waarop de PvdA in de jaren '90 is verworden tot een bestuurderspartij, die onder de 'Haagse kaasstolp' het contact met de samenleving is kwijtgeraakt. Volgens het rapport is in de PvdA een cultuur ontstaan waarbij geprononceerde standpunten niet welkom zijn en waarbij het contact met de kiezer alleen tijdens de verkiezingscampagnes plaatsheeft. De commissie-De Boer die het rapport schreef verwijt Melkert (een Haagse technocraat genoemd) en de voormalige PvdA-bewindslieden dat ze vooral bezig waren hun machtspositie te handhaven. Op onafhankelijk denken kwamen sancties te staan.

De Wekmanstichting, een ironische variant op de Wiardi Beckmanstichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA), vindt de kritiek van de PvdA-top op het rapport commissie-De Boer verkrampt. Vooral het feit dat het partijbestuur gisteren meteen afstand nam van het rapport, nog voor het aan de leden is voorgelegd, noemt ze onbegrijpelijk.

De Wekmanstichting houdt zaterdag een discussie over het rapport in Amsterdam met een aantal PvdA kamerleden, maar ook met een aantal politici van andere partijen.