Blair komt met bewijzen tegen Irak

De Britse premier Tony Blair zal binnen enkele weken met een dossier met bewijzen tegen de Iraakse regering komen. Volgens Blair gaat het om bewijzen dat Saddam Hussein biologische, chemische en nucleaire wapens bezit.

Blair zegt dat het Iraakse regime 'echte en unieke dreiging' vormt voor de regio en voor de wereld in het algemeen. Niets doen is volgens hem dan ook geen optie. Hij noemde het bizar dat hoogstaande mensen de afgelopen weken betoogd hebben dat het het beste zou zijn om niets tegen Irak te ondernemen: ,,Wat wij op 11 september geleerd hebben is dat je dit soort problemen beter eerder dan later kunt aanpakken.''

De Duitse minister van Financien, Hans Eichel, zei gisteren nog dat een militaire aanval op Irak de wereldeconomie zal schaden. Dat is volgens hem een van de redenen waarom Duitsland tegen geweld is als middel om Hussein af te zetten.

Iraks vice-premier Aziz heeft tegen VN- topman Annan gezegd dat Irak mogelijk bereid is wapeninspecteurs toe te laten als onderdeel van een totale oplossing. Dat moet gezien worden als een reactie op Blair die waarschuwde dat Saddam Hussein de keuze heeft tussen uitvoeren van resoluties van de Verenigde Naties of 'een wisseling van de macht'. Ruimte voor onderhandelingen met Irak is er volgens hem niet.