Fortuyn op weg naar Rotterdam Airport

Op begraafplaats Westerveld in Driehuis is vanavond het graf van Pim Fortuyn gelicht. De hele ceremonie, die ongeveer een uur en een kwartier heeft geduurd, werd live uitgezonden. De familie had de aanwezigheid van camera's toegestaan, mede omdat er geruchten de ronde deden dat Fortuyn nooit op de begraafplaats heeft gelegen.

Nadat het meeste zand was weggehaald met een kraan werd het laatste met enkele scheppen verwijderd. Hierna werd de deksel van de grafkelder gelicht en de kist van Fortuyn omhoog gehaald. Een vriendin zong een lied voor de vermoorde Fortuyn.

In het graf werd vervolgens een selectie van de knuffels, gedichten en andere zaken gelegd die bij het graf en de woning van Fortuyn zijn achtergelaten. Het graf wordt vanavond afgedicht met een herdenkingssteen.

In een witte lijkwagen vertrok Fortuyn naar Rotterdam Airport, begeleid door een groep van meer dan honderd motorrijders en de politie. Nagekeken door enkele honderden toeschouwers die bij de uitgang van de begraafplaats voor de wagen applaudiseerden.