Brits leger krijgt grote rol bij aanval op Irak

Groot-Brittanië zal met de Verenigde Staten samenwerken bij een aanval op Irak. Britse commando's zullen onder andere worden ingezet om eventuele massavernietingswapens onklaar te maken, meldt The Times. Alhoewel de VS nog geen officieel verzoek heeft ingediend, verwachten de Britten dit wel.

Eerder deze week werden enkele uitgelekte plannen van de Amerikanen in de media gebracht. De VS zouden begin volgend jaar een aanval hebben gepland. Groot-Brittanië zou in deze plannen speciale eenheden trainen om mariniers bij te staan.

De Verenigde Staten proberen al lange tijd de Iraakse leider Saddam Hoessein te elimineren. Nu lijkt het er echter op dat de VS het groot gaat aanpakken. Zo willen ze 25.000 Britse soldaten gaan gebruiken voor een totale landmacht van 250.000 militairen. De operatie zou vanuit Koeweit gaan plaatsvinden.

Als de VS Groot-Brittanië verzoekt om steun kan dit voor de Britse premier Tony Blair nog een moeilijk te realiseren klus worden. Zijn eigen Labour partij, en de regering, zijn tegen een nieuwe Golfoorlog.