Australische asielzoekers naaien mond dicht

Twee asielzoekers in een Australische gevangenkamp hebben hun lippen aan elkaar genaaid om hun hongerstaking kracht bij te zetten. Dit maakte de Australische ministerie van immigratie vandaag bekend.

De twee asielzoekers eten al sinds zondag niet meer samen met nog 125 andere asielzoekers uit protest tegen de afwijzingen van hun asielverzoeken. Een aantal van de hongerstakers zeggen bereid te zijn om te sterven. De asielzoekers worden nauwlettend in de gaten gehouden door een medisch team.

In januari werd al twee weken een hongerstaking gehouden in het in de woestijn gelegen kamp. Toen naaiden tientallen actievoerders hun mond dicht. Zij demonstreerden tegen de erbarmelijke omstandigheden in het kamp en tegen de lange tijd die de verwerking van hun asielverzoek in beslag nam.

Australië wijst bijna alle verzoeken af, maar helaas kan Australië de asielzoekers niet terug sturen omdat ze geen repatriëringverdragen hebben gesloten met de landen waar de asielzoekers vandaan komen. Sommigen van de asielzoekers verblijven al ruim drie jaar in het kamp.

De meeste asielzoekers in Australië komen uit Afghanistan, Irak, Iran en Sri Lanka.