VVD: 'Generaal pardon plan' LPF idioot

De VVD is hoogst verbaasd over het plan van de LPF om illegalen in Nederland een generaal pardon te geven. VVD-Kamerlid Henk Kamp, woordvoerder immigratiezaken, kon zijn ogen niet geloven toen hij in de Volkskrant las dat Mat Herben stelde dat een generaal pardon voor illegalen in het regeerakkoord moet worden opgenomen.

In het tv-programma Nova zei Kamp dat er sprake moet zijn van een misverstand, ''want dit leidt tot niets.'' Mat Herben sprak in de Volkskrant over 7 tot 12.000 illegalen, maar Kamp schat het totale aantal illegalen op meer dan 100.000. ''Wat denkt u dat er gebeurt als er in Nederland een generaal pardon komt? Dan gaan illegalen in België en Duitsland naar Nederland, en heb je er zo nog 100.000 bij, het wordt één grote chaos'', aldus Kamp.

'Linkse plannetjes'

Kamp kan zich niet voorstellen dat Herben een generaal pardon voor alle illegalen bedoelt. ''We gaan met een centrumrechtse regering toch geen linkse plannetjes uitvoeren? Dit is voor ons helemaal nieuw. Niemand heeft ooit gepleit voor een generaal pardon voor alle lillegalen, zelfs de meest linkse partijen niet.''

LPF

Pim Fortuyn sprak zich begin mei, enkele dagen voor hij werd vermoord, wel uit voor het geven van een verblijfsvergunning aan illegalen onder een aantal voorwaarden. Mat Herben sprak in het Volkskrant interview over een generaal pardon voor ingeburgerde illegalen.

In het programma Buitenhof zei LPF vice-fractievoorzitter Ferry Hoogendijk vanmiddag, op een vraag over hoe veel het nou eigenlijk gaat, dat alle illegalen "transparant" moeten worden. Het gaat volgens hem om ongeveer 100.000 mensen. Tegenover het generale pardon moet wel een perfecte uitvoering van de vreemdelingenwet staan.