Fortuyn scoort iets lager in Fok! poll

De waarop ga je stemmen poll is weer van de FP verdwenen, en we kunnen concluderen dat Fortuyn er iets op achteruit is gegaan tov de vorige poll (van 18 maart). De Lijst Pim Fortuyn scoorde 2.3% lager.

Opvallend was de opkomst van GroenLinks. Bij de poll in maart nog vijfde, achter Fortuyn, VVD, PvdA en CDA. Nu werd de partij derde met een winst van ruim 2%.

Verder waren er geen echte uitschieters. Wel zegt ruim 10% van de Fok!kers nog niet te weten waarop gestemd kan worden.

En juist die groep van zwevende kiezers (die in het echt groter is dan op Fok!) is er volgens directeur beleidsonderzoek van het marktonderzoeksbureau Intomart, T. van Dijk, de oorzaak van dat de verkiezingen moeilijk te voorspellen zijn.

De (on-)deugdelijkheid van een peiling

Van Dijk meent dat de (on-)deugdelijkheid van het verschijnsel peiling naar aanleiding van de verkiezingen in Frankrijk opgerakeld zal worden. "Wij zijn in staat correcte metingen te geven maar het gaat erom wat mensen denken. Emotie speelt een steeds grotere rol bij het electoraat. Daardoor is er een nervositeit en heftigheid bij de kiezers gekomen die zich moeilijk laat verklaren. Het is klaarblijkelijk zo dat een grote groep kiezers van de ene week op de andere tot een andere keuze kan komen."

Volgens Van Dijk is dit ook de reden van het succes van Pim Fortuyn: "Hij spreekt emotietaal, daarmee komt hij binnen bij de kiezer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam zagen we een vergelijkbare situatie als die zich nu in Frankrijk heeft voorgedaan. Leefbaar Rotterdam kreeg meer zetels dan was voorspeld. Het zou me niet verbazen als dit straks bij de Tweede Kamer-verkiezingen ook weer gebeurt."

Nipo

R. Frerichs van het NIPO meent eveneens dat de grote groep zwevende kiezers een belangrijke rol spelen bij het al dan niet verkrijgen van een goed onderzoeksresultaat.

Maar volgens Frerichs heeft in Frankrijk echter ook de 'sociale wenselijkheid' een rol gespeeld. "Het ligt ook aan de manier van onderzoeken: gebeurt dat per telefoon of computer? Geënquêteerden vinden het vaak geen pas geven om (ultra) rechts te stemmen en geven dat telefonisch niet snel toe. Wij onderzoeken via de computer. Dit is veel anoniemer en dus zullen mensen eerder geneigd zijn hun ware voorkeur door te geven".


-
NB: De waarde van de Fok! poll is uiteraard nihil gemeten naar landelijk niveau, dit in tegenstelling tot de NIPO en bureau Interview/NSS peilingen, die wel een goed beeld zouden moeten geven.