Boete maakt kopen van alcohol spannender

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor veel jongeren is het extra spannend om alcohol te kopen als daar een boete op staat. Dit blijkt uit een onderzoek, dat in opdracht van de Stichting Alcoholpreventie, onder 375 jongeren van de leeftijdscategorie 13 tot 15 jaar werd afgenomen. Van de 13-jarigen denkt slechts 30 procent dat het strafbaar stellen, van het kopen van alcohol, zeker iets uithaalt. Bij de 15-jarigen is dit nog maar 15 procent.

Het is verboden om dranken, zoals bier en wijn, te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Sterke drank mag niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. De verkoper is strafbaar als dat toch gebeurd. De Koninklijk Horeca Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft deze week ervoor gepleit dat niet alleen de verkoper aansprakelijk gesteld moet worden maar ook de koper. Toch denkt de helft van de ondervraagden dat dit niet zal helpen, aangezien ze dan via hun oudere vrienden toch wel aan de dranken zullen komen.

Aan het eind van de volgende maand begint er overigens een nieuwe campagne om de leeftijdsgrens goed onder de aandacht te brengen. De campagne is gericht op winkeliers.