Apache kan eigen staartrotor raken

THE-SILENCE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Apache-helicopter kan bij het afvuren van raketten zijn eigen staartrotor beschadigen en daardoor is er een risico dat de helicopter zou kunnen neerstorten.

Bij onderzoek van de Britse en Amerikaanse luchtmacht, na gebruik van de helicopter in Afghanistan, is gebleken dat bij het afvuren van de zware Hellfire-raketten, waarvan elke Apache-helicopter er acht van heeft, de staartrotor kan beschadigen en daardoor de helicopter onbestuurbaar zou kunnen raken.

Uit een rapport dat via de Daily Telegraph gepubliceerd is, blijkt dat de Amerikaanse Apaches alleen nog maar raketten die aan de rechterkant van het toestel zitten, mogen lanceren. De staartrotor zit namelijk aan de linkerkant van het toestel. De helicopter die gebruik wordt in de strijd tegen tanks, is hierdoor de helft van zijn slagkracht kwijt.

Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse luchtmacht is nog niet bekend. Nederland krijgt in totaal 30 Apaches uit dezelfde serie met dezelfde wapens. Een woordvoerder van de luchtmacht verklaarde: "Als zulke problemen spelen, nemen we die uitermate serieus. Wij zullen bij de fabrikant en de Amerikaanse luchtmacht nagaan wat er aan de hand is en een eigen onderzoek instellen. We willen van onze Apaches met 100 procent zekerheid kunnen zeggen dat ze veilig zijn."

Op dit moment is er nog geen gevaar voor de Nederlandse vliegers. Zij oefenen nog met simulatie-aanvallen en vuren geen raketten af.