Geldstraf geëist tegen El Moumni

proximity en BugsZero hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen de Rotterdamse imam El Moumni uit Rotterdam is vandaag wegens het opzettelijk discrimineren van homoseksuelen en het aanzetten tot discriminatie en haat, een geldboete van 1200 euro geëist .

De 60-jarige imam, die voorgaat in de Rotterdamse An-Nasr moskee, moest zich vandaag voor de rechtbank verantwoorden voor uitspraken die hij in mei vorig jaar bij het televisieprogramma Nova heeft gedaan. In de uitzending die als onderwerp had het geweld van Marokkaanse jongeren tegen homoseksuelen, vergeleek de geestelijke homoseksualiteit met een besmettelijke ziekte. Bovendien zei hij in de uitzending dat homoseksualiteit schadelijk is voor de samenleving en dat de Nederlandse samenleving met uitsterven wordt bedreigd.

Botsende grondrechten

Imam El Moumni stelde tijdens de rechtszaak dat zijn uitspraken, die hij in klassiek Arabisch deed, verkeerd zijn vertaald. Het Arabische woord 'marat' dat El Moumni zegt te hebben gebruikt, is volgens hem niet te vertalen als ziekte.

Officier van justitie P. Spoon wees erop dat er in deze zaak het probleem van de "botsende grondrechten" speelt: Een verbod op discriminatie, maar wel vrijheid van meningsuiting of godsdienstvrijheid. Toch vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat de imam met zijn uitspraken de grenzen van het aanvaardbare heeft overschreden. De context waarin de imam zijn uitspraken deed ontnemen volgens Spoon niets aan het beledigende karakter van de uitlatingen. "Hij is te ver gegaan". El Moumni had zich er volgens offficier Spoon bewust van moeten zijn dat hij als imam veel invloed heeft.

Uitspraak over twee weken.