Er moet schoner worden begraven

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) heeft uitvaartverzorgers er op gewezen dat kleding die de overledene aan heeft schadelijk kan zijn voor het milieu en wil dat er strenger toezicht komt.

Kleren die zijn gemaakt van synthetische stoffen, zijn slecht voor het milieu. Maar overledenen worden er vaak in begraven en komen zodoende de grond in. De stoffen belemmeren tevens ook de ontbinding van het lichaam.

Het leegruimen van de graven, dat wettelijk na tien jaar is toegestaan, is volgens het LOB vaak een afschuwelijk karwei. "Regelmatig zijn lichamen helemaal niet goed verteerd. Dat komt omdat er bij de begrafenis van alles meegaat in de kist, wat er eigenlijk niet in hoort. Zo gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat jonge mensen die bij een bromfietsongeluk zijn omgekomen, met een helm op worden begraven."

De secretaris van de LOB noemt de lijkhoes echter als grootste boosdoener. Deze wordt veelal gebruikt bij slachtoffers van ernstige verkeersongevallen en drenkelingen. "Maar de meeste lijkhoezen voldoen absoluut niet aan de eisen. Er zitten er bij die vergelijkbaar zijn met een gewone plastic huisvuilzak", aldus het LOB.