Omstreden arts gaat mensen klonen


Panayiotis Zavos, de omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundige, heeft verklaard dat hij komende maand gaat beginnen met het klonen van mensen. Vorig jaar al verkondigde Zavos dat hij in samenwerking met de Italiaanse vrouwenarts Antinori - bekend doordat hij via IVF oudere vrouwen aan een kind hielp - met het klonen van mensen zou beginnen.


In een interview met de Amerikaanse krant Boston Globe laat Zavos weten dat zijn internationale team van specialisten al 10 onvruchtbare paren heeft geselecteerd voor de poging.

Vorig jaar werd het plan van Zavos en Antinori door collega's met afwijzing en spot bekritiseerd. Maar Antinori en Zavos verzekerden hun critici tijdens een congres over klonen dat zij over de noodzakelijke kennis beschikken. De toehoorders reageerden herhaaldelijk met spottend gelach op de uiteenzettingen van het duo.

Kloondeskundige dr. Rudolf Jaenisch, van het Whitehead Institute in het Amerikaanse Cambridge, vat het gebeuren wel degelijk serieus op. Hij meent dat Zavos het klonen waarschijnlijk technisch wel kan uitvoeren: "Maar hij moet worden tegengehouden. Hij moet een paria worden. Hij moet worden aangemerkt als iemand die iets doet dat moreel absoluut fout is." Wereldwijd is veel kritiek op het klonen van menselijke embryo's, onder meer omdat er nog veel te weinig bekend is over de gevolgen en de kans op misvormingen, handicaps en de kans op voortijdige sterfte.

Dr. Zavos wil niet zeggen waar hij zijn project gaat uitvoeren.