Klopjacht op gedumpte wasbeer

Een nieuwe ''hobby'' van mensen schijnt het houden van wasbeertjes te zijn. Je kunt ze kopen bij dierenwinkels. Als ze klein zijn, zien ze er vreselijk leuk uit. Maar het zijn geen huisdieren. Ze slopen echt alles en zijn erg slim. Ze kunnen zelfs deurtjes van hokken openmaken. Wanneer de mensen er genoeg van hebben worden ze weggebracht naar een opvang, de stichting Aap in Lelystad heeft er al 22 zitten en er staan er nog tien op een wachtlijst, of ze worden gedumpd.

En zo'n gedumpte wasbeer heeft in het Drentse Uffelte en in het Overijsselse Nieuwleusen een ware klopjacht ontketend waarbij uiteindelijk de ladderwagen van de brandweer in Zwolle werd ingeschakeld om de wasbeer uit een boom te halen.

Het dier dook eerst in Uffelte op. Een bewoner werd gewekt door zijn luid kakelende kippen. Hij ging kijken en zag tot zijn verbazing een wasbeer rondscharrelen in de ren. Toen de wasbeer hem zag, ging hij ervandoor en klom in de eerste de beste boom. Pas na een verdovingsspuit van een dierenarts kon het beestje worden gepakt.

In vogelasiel Oehoe in Nieuwleusen werd het beertje ondergebracht, met eendagskuikens gevoed en voorlopig in een volière gestopt. Maar toen het beestje was hersteld drukte hij zo het gaas kapot, stapte naar buiten en vloog boven in een boom. Waarna het opnieuw moest worden gevangen.


Het uiterst inventieve wasbeertje