Rijtoer prima verlopen + fotoupdate

De rijtoer van Prins Willem-Alexander en zijn kersverse bruid Prinses Máxima door de stad Amsterdam is zonder al te veel problemen verlopen. De rijtoer is gestart omstreeks 13.00 uur en leidde langs een route van 3 kilometer door de binnenstad, van de Nieuwe Kerk naar het Koninklijk Paleis op de Dam.

Langs de route stonden duizenden enthousiaste toeschouwers in het oranje om het bruidspaar toe te juichen. Die toeschouwers, volgens de hoofdstedelijke politie in een aantal van rond de 60.000, werden op hun beurt toegewuifd door het bruidspaar.

Op bepaalde punten hielden actievoerders een lawaaiprotest, waardoor de paarden in de stoet onrustig werden. Grootste en meest merkbare actie was het gooien van een bescheiden verfbommetje tegen de gouden koets. De Kus. Foto: FOK!forumDe witte verf werd direct vakkundig van de koets gepoetst en de gooier is korte tijd erna opgepakt. Ook werden kleine rookbommetjes, pakjes frisdrank en wc-rollen naar het paar gegooid.

De rijtoer werd afgesloten door een verschijning op het balkon van het Paleis op de Dam. Aldaar kon het volk een stralend bruidspaar elkaar De Kus zien geven.

Update 17:30: Foto's van de demonstratie bij Het Witte Plein
Drukte aan de hekken bij het Koningsplein. Een aanzienlijk aantal politieagenten proberen de mensen terug op de stoep te drijven.

Enkele oudere republikeinen feliciteren Willem-Alexander en Màxima.

Een middelvinger is naast het verfbommetje het enige huwelijksgeschenk van de actievoerders.