NL drugskoeriers onderweg naar huis

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bijna zestig Nederlanders die in Suriname wegens drugsdelicten zijn veroordeeld, vertrekken dinsdag in een door justitie gecharterd vliegtuig vanaf Paramaribo naar Schiphol. Het gaat om Nederlanders die op het vliegveld van Suriname zijn opgepakt als drugskoerier.

Van de 56 veroordeelde Nederlanders hebben 39 hun straf erop zitten. Het Openbaar Ministerie moet besluiten wat er met de zeventien gebeurt die hun straf nog niet helemaal uitgezeten hebben.

De Nederlanders komen woensdag op Schiphol aan in hetzelfde vliegtuig waarmee maandag 27 illegaal in Nederland verblijvende Surinamers naar Paramaribo zijn overgebracht. Deze Surinamers waren in Nederland in aanraking met justitie gekomen. Enkele tientallen marechaussees vergezelden de groep.

In Paramaribo beklaagden de Surinamers zich erover dat ze voor en tijdens de vlucht geboeid waren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is dit een standaardprocedure. ,,Het gaat om lieden die de Immigratie- en Naturalisatiedienst eerder op normale wijze heeft geprobeerd uit te zetten maar die zich hiertegen hebben verzet met schoppen, slaan en dreigen.''

De uitzetting naar Suriname is de tweede keer dat de IND illegalen in een groep uitzet. Enkele weken geleden werden 56 illegale Bulgaren weggebracht naar hun vaderland. Justitie wil deze vorm van uitzetting vaker gaan gebruiken, zegt de woordvoerder. Welk land de volgende bestemming is, kon hij nog niet vertellen.