'Schip ingehuurd door Israëlisch bedrijf'

Het schip wat eind vorig jaar wapens zou hebben vervoerd naar de Palestijnse gebieden heeft niets met de Autoriteit te maken. Dit heeft Yasser Arafat zaterdag voor de Egyptische televisie gezegd. Volgens hem was het schip in dienst van een Israëlische onderneming.

Volgens Arafat werd het door de Israëlische onderneming ingehuurde schip gebruikt om bouwmaterialen uit Roemenië te vervoeren. Arafat zei verbaasd te zijn toen hij ontdekte dat het schip eigendom was van een in Roemenië wonende man van Iraaks-Koerdische komaf. Deze eigenaar heeft jarenlang met de Karine A bouwmaterialen vervoerd voor ICM, de Israëlische onderneming met haar hoofdkwartier in Tel Aviv.

De Israëli's claimen nog steeds dat ze op 27 december 50 ton wapens hebben onderschept in de Rode Zee. De wapens zouden vanuit Iran onderweg zijn geweest naar de bezette gebieden, in opdracht van de Palestijnse leiding. In de havenstad Eilat werd begin dit jaar en grote hoeveelheid wapens getoond nadat het geënterde schip naar die plaats was gesleept. Volgens de Palestijnen gaat het om een propagandastunt. Iran heeft laten weten niets met het vaartuig of zijn lading te maken te hebben. Arafat betreurt dat de Verenigde Naties, de Europese Unie, Rusland of de VS niet deelnemen aan het onderzoek dat hij naar de affaire heeft in gesteld.