Na 27 jaar gevangenisstraf vrijgesproken

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse man die maar liefst 27 jaar gevangen heeft gezeten wegens moord is dinsdag in hoger beroep vrijgesproken. De rechters oordeelden gisteren namelijk dat volgens de huidige maatstaven het bewijsmateriaal tegen Stephen Downing niet rotsvast was en dat het niet vaststaat dat zijn bekentenis uit die tijd volgens de regels is verkregen.

Stephen Downing werd in 1973 op 17-jarige leeftijd veroordeeld wegens de moord op de 34-jarige Wendy Sewell. De vrouw werd gevonden op de begraafplaats, waar Downing werkte. Zij was ernstig mishandeld en stierf korte tijd later.

Downing werd, naar nu is gebleken, na de moord acht uur lang zonder onderbrekingen ondervraagd door de politie. Hij tekende een verklaring die voor hem zou zijn opgesteld. Tijdens zijn proces is zijn versie van de zaak nooit aan een onderzoek onderworpen. Downing heeft direct na zijn 'bekentenis' gezegd onschuldig te zijn. Omdat hij dit consequent heeft volgehouden, werd hij nooit vervroegd vrijgelaten.

De rechters hebben het vonnis tegen Downing nu nietig verklaard omdat het "onbetrouwbaar" was. Als commentaar zeiden ze nog dat zij zich niet wilden uitspreken over het feit of Downing nu wel of niet schuldig is. Mensen die voor de vrijlating van Downing hebben gepleit, zeggen dat het onderzoek naar de moord moet worden heropend. Volgens hen is de werkelijke moordenaar nooit gevonden.

De politie heeft verklaard de uitspraak in hoger beroep nog te bestuderen, alvorens een beslissing te nemen over de heropening van de zaak.