Neonazistische NVU actief bij raadsverkiezingen

De extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) is van plan om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Limburgse gemeente Landgraaf. De neonazistische partij zou de inwoners van Landgraaf nu al via posters aanzetten tot racisme. Onlangs verschenen In Landgraaf gele stickers van de NVU met het opschrift 'Geen moskee in onze wijk'.

De gemeente is onaangenaam verrast door het voornemen van de NVU: ,,Wat zoeken die griezelige Duitse types hier'', vraagt wethouder J. Bonten (PvdA) zich af. Het is de vraag of het de NVU lukt om de 20 benodigde handtekeningen op te halen die nodig zijn voor deelname aan de verkiezingen. Tot nog toe heeft de NVU alleen de naam van de partij gedeponeerd bij de kiescommissie in Landgraaf. Dat is verplicht bij een partij die landelijk niet vertegenwoordigd is, net als die 20 handtekeningen.
De burgemeester van Landgraaf vindt overigens dat de tekst op de stickers al een aanzet tot discriminatie en racisme is: ''Zo bedrijf je geen politiek, want de NVU appelleert aan de laagste gevoelens bij mensen.''

De NVU lijkt de provincie Limburg als speerpunt te kiezen voor de lokale verkiezingen. Eerder maakte de partij al bekend in Kerkrade, Arnhem en Rotterdam aan de raadsverkiezingen deel te nemen. Zo wordt de Duitse neonazi C. Malcoci lijsttrekker in Kerkrade. Hij is sinds begin dit jaar partijsecretaris van de NVU. Malcoci heeft in het verleden geen geheim gemaakt van zijn bewondering voor Hitler. Hij was lid van enkele inmiddels verboden neonazistische organisaties.

Overigens is het de vraag of de neonazi's veel stemmen zullen halen. In het verleden deed de partij ook wel eens mee aan de landelijke verkiezingen met de toenmalige voorman Joop Glimmerveen. Over het hele land werden dan enige duizenden stemmen gehaald, veel te weinig voor een kamerzetel