Automaat slikt i.p.v. Euro ook Thaise munt

lurky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste automaten die vanaf 1 januari op euro's gaan werken kunnen de 2 Euro munt(ƒ4,40) en die van tien Thaise baht (55 cent) niet van elkaar onderscheiden. Dit geldt voor drank-, snoep-, sigaretten- en speelautomaten.

Smart Consult, die de automatenbranche vertegenwoordigt in de Klankbordgroep Chartale Omwisseling (KCO), sloeg drie weken geleden alarm nadat uit proeven bleek dat de meeste automaten de Thaise munt 'gewoon' accepteren. In KCO zitten onder meer banken, winkelbedrijven, VNO/NCW, MKB Nederland en de politie.

Computersoftware in automaten meet onder meer diameter, gewicht en legering van een munt. Het 10 bahtstuk verschilt daarin minimaal van de twee-euromunt. ,,De legering is zelfs precies hetzelfde'', zegt voorzitter Aad Kobus van de Vereniging Automatenexploitanten Nederland (VAN). ,,Ik schrok enorm, toen ik het hoorde.''

Theoretisch is het mogelijk de automaten nauwkeuriger af te stellen, maar de bahtmunt lijkt zoveel op die van twee euro dat munten uit andere eurolanden dan mogelijk ook niet worden geaccepteerd. Tussen euromunten uit verschillende landen zitten minieme verschillen, omdat de machines net een fractie anders zijn ingesteld. Deze 'buitenlandse' euro's zullen door toerisme na verloop van tijd op grote schaal in Nederland terechtkomen. Een scherpere instelling van de automaten betekent bovendien dat over één of twee jaar zelfs twee-euromuntstukken die in Nederland zijn geslagen door de automaten zullen worden geweigerd, omdat ze in de tussentijd zijn afgesleten of beschadigd.

,,Het is gewoon onmogelijk om onze automaten helemaal opnieuw in te stellen'', zegt een woordvoerder van Coca-Cola. Dit bedrijf heeft tienduizenden automaten in Nederland staan. ,,We wachten af hoeveel mensen er misbruik van maken. Als het er veel zijn, zullen we de software wel aan moeten aanpassen.''