Windows XP op de markt gebracht

merulez en Arjan hebben vandaag bij Tweakers.net gekeken alwaar de release van het nieuwe Windows XP wordt vermeld. Ze meldden dit in de newssubmit. De opvolger van Windows Millennium en Windows 2000 is vandaag met niet al te veel bombarie bij het grote publiek geïntroduceerd.

Volgens maker Microsoft is Windows XP een absolute doorbraak, waarbij begrippen als flexibiliteit, productiviteit, betrouwbaarheid en compatibiliteit de basis zijn. Zowel de thuisgebruiker als de zakenman zullen optimaal kunnen profiteren van alle vernieuwingen, aldus de trotse softwaregigant.

Het besturingssysteem wordt door analisten geprezen om de stabiliteit, en door de Microsoft-concurrentie bekritiseerd wegens concurrentievervalsing. Microsoft heeft onder meer software om videobeelden en muziekbestanden op te halen, geïntegreerd in Windows XP. Daardoor wordt het de concurrentie moeilijk gemaakt computergebruikers te verleiden tot de aanschaf van hun specialistische software.
Enkele Amerikaanse staten overwegen om deze reden een nieuw monopolieproces tegen het softwareconcern te beginnen, bovenop de juridische moeilijkheden waarin Microsoft nu al verkeert. Die problemen zijn overigens ook een reden voor het concern om met niet al teveel machtsvertoon campagne te voeren.

De XP-pakketten liggen vanaf donderdagochtend in de winkel. Microsoft Nederland wilde niet zeggen hoeveel exemplaren er in Nederland bij winkels zijn afgeleverd. "Het zijn er meer dan voorgaande versies'', aldus een woordvoerster.