India en VS sluiten overeenkomst

De Verenigde Staten en India hebben een akkoord over rechtsbijstand gesloten in de strijd tegen het internationale terrorisme.

De overeenkomst, die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Lal Krishna Advani ondertekenden, moet er onder andere voor zorgen dat criminelen gemakkelijker kunnen worden uitgeleverd.

Ook bevat het akkoord een overeenkomst over het uitwisselen van informatie van de geheime dienst over terroristische netwerken. Over de aanpak van het internationale terrorisme wordt later nog gesproken.

Powell zei dat de strijd tegen het terrorisme van de VS ook gericht is tegen het terrorisme waarmee India te maken heeft. India duidt de aanvallen van door Pakistan gesteunde moslimbewegingen in Kashmir aan als terrorisme. Die moslimorganisaties willen Kashmir afscheiden van India.

Powell riep India en Pakistan op de ruzie over Kashmir via dialoog op te lossen. Hij zei dat de kwestie een 'centraal punt' is in de relatie tussen de twee aartsvijanden. India vindt dat Kashmir deel uitmaakt van zijn grondgebied en is niet bereid er iets van af te staan.