SP en GroenLinks compleet naar Troonrede

Voor het eerst in jaren zijn de Eerste- en Tweede-Kamerfracties van GroenLinks en de Socialistische Partij compleet tijdens het uitspreken van de troonrede. Ze doen dit in verband met de aanslagen in de VS en uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden.

Een aantal GroenLinks-parlementariërs blijft traditiegetrouw weg als koningin Beatrix op prinsjesdag de troonrede uitspreekt. De vier Tweede-Kamerleden (Van Gent, Van der Steenhoven, Pitstra en Vendrik) en de drie Eerste-Kamerleden (Van Schijndel, Platvoet en Pormes) bleven andere jaren weg omdat zij fundamentele bezwaren hebben tegen de constitutionele monarchie. Die bezwaren wegen op dit moment minder zwaar dat het drama in de VS, aldus een verklaring van GroenLinks.

Ook de SP is dit jaar compleet in de Ridderzaal. Voor de aanslagen werd er binnen de partij nog over gedacht om net als vorig jaar op werkbezoek te gaan in het land, maar daarvan is afgezien. De jaarlijkse alternatieve troonrede van de SP, de 'toornrede', wordt dit jaar niet voorgedragen.