Nieuw virus schakelt PC uit

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw virus ontdekt dat geïnfecteerde computersystemen geheel kan uitschakelen. Het programma, een script met de naam Trojan.JS.Offensive of Trojan.Offensive, vaagt delen van de desktop weg van het scherm en maakt het de gebruiker onmogelijk om programma's op te starten of Windows af te sluiten.

Makers van anti-virusprogramma's als McAfee en Symantec waarschuwen al voor de nieuwe virtuele indringer, maar de worm is volgens deze instituten nog niet bijzonder veel aangetroffen. Volgens de kenners zal het script zich traag verspreiden, omdat het slechts de computer lamlegt en het niet in staat is zichzelf te vermenigvuldigen.

Trojan.Offensive maakt gebruik van een veiligheidsfoutje in Java Virtual Machine van Microsoft en kan de pc binnendringen via een e-mail, maar ook via een website waarop de worm is gepost. Het script wordt geactiveerd door een knop met 'Start' erop.

Windows-gebruikers die onlangs de patch van Microsoft hebben geïnstalleerd, zullen geen last hebben van de nieuwe indringer.