CDA: landbouw drastisch hervormen

Om de landbouw in Nederland een goed toekomstperspectief te bieden dient te worden afgerekend met de huidige cultuur van consumeren en produceren. Dat staat in het donderdag verschenen rapport Naar een duurzame en vitale landbouwsector in Nederland.

Het rapport is in opdracht van het CDA-partijbestuur opgesteld door een commissie onder leiding van C. Veerman, voorzitter van het college van bestuur van de Landbouwuniversiteit Wageningen. Aanleiding was onder meer de uitbraak van dierziekten als mond- en klauwzeer.

'Oude boerenethiek'

Produceren moet niet langer een doel op zich zijn. De CDA-denktank bepleit een revival van de 'oude boerenethiek' van eerbied voor de natuur, waarbij de boer en de consument samen optrekken. Ze zijn zich ervan bewust dat ze zuinig moeten zijn op die natuur en het milieu, dat voedsel op verantwoorde wijze moet worden geproduceerd en dat overdaad schaadt.

Om dat in de praktijk allemaal handen en voeten te gegeven, komt de commissie-Veerman met vijftig maatregelen. Ze bepleit regionale productie en consumptie van vee, veevoer, mest en transport en beter toezicht op de voedselveiligheid. Boeren moeten meer mogelijkheden krijgen om voedselproductie en natuurbeheer te combineren en de biologische landbouw verdient een forsere steun in de rug. Boeren die op 'groen ondernemen' willen overschakelen, krijgen in de CDA-voorstellen een premie.

'Gesleep' met dieren

Het 'gesleep' met dieren, dat de kans op verspreiding van ziekten vergroot, is de commissie een doorn in het oog. Tot 150 kilometer wil ze geen beperkingen opleggen, maar als de afstand groter is, zijn extra maatregelen nodig. Ook vindt de commissie dat familiebedrijven die onder de armoedegrens leven extra financiële steun verdienen.

Het CDA-rapport vertoont veel overeenkomsten met het onderzoek dat een commissie onder voorzitterschap van H. Wijffels (prominent CDA'er en voorzitter van de Sociaal Economische Raad) eerder dit jaar uitvoerde in opdracht van minister Brinkhorst (Landbouw). Ook Wijffels concludeerde al dat de veehouderij in Nederland ingrijpend moet worden aangepast. Brinkhorst heeft zich eveneens al meermalen uitgesproken voor ingrijpende hervorming van de landbouw.