Microchip misschien genezing blindheid

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Illinois hebben wetenschappers microchips geimplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als het experiment slaagt, zouden miljoenen blinden en slechtzienden hun zicht kunnen terugkrijgen. Dit meldt USA Today woensdag.

Volgens wetenschapper Alan Chow, die samen met zijn broer de chip ontwikkelde voor hun bedrijf Optobionics, zal het nog een maand of drie duren voordat duidelijk is of de drie mannen weer kunnen zien.

Chow verwacht niet dat de patiënten weer perfect zullen kunnen zien. "Maar wel genoeg om gezichten te herkennen en om zich probleemloos door een huis te kunnen bewegen." Vooralsnog lijken de lichamen van de mannen de chip niet af te stoten.

De chip, ter grootte van een speldenkop, is achterin het oog geplaatst en heeft geen camera of lenzen nodig om te werken. Het apparaatje onttrekt de benodigde energie via 3500 zonnecellen aan het licht dat het oog binnenvalt. Deze energie wordt aangewend om elektrische signalen naar de hersenen te sturen, waar een beeld gevormd kan worden.